NAMAZ NASIL KILINIR ? - kainatingunesi.com

Namazdan Önce Neler Yapılır ?

1-Namaza başlamadan önce tam ve doğru bir abdest almalıdır. Buna (Hadesten taharet) denir. Ayrıca vücûdumuzu, elbiselerimizi ve namaz kılacağımız yeri her türlü pislikten temizlemelidir. Buna da (Necasetten taharet) denir.

2-Avret yerlerimizi örtmelidir. Buna (Setr-i avret) denir.

3-Namaz vakti gelince (kıbleye dönmeli) ve (niyet) etmelidir. Niyet ederken, namazın adını (Farz, vacib…), vaktini (sabah, öğle…), kıbleye döndüğünü ve cemaatle kılınca imama uyduğunu kalbinden geçirmelidir.

4-Niyetten hemen sonra, namaza başlamak için (Allahü ekber) demelidir. Buna (Tahrime tekbiri) denir.

Buraya kadar yapılan işlere (Namazın Dışındaki Farzları) veya (Namazın şartları) denir.

İki Rek’atlik Bir Namaz Nasıl Kılınır ?

Yalnız kılan bir erkek, meselâ (Sabah Namazının Sünnetini) şöyle kılmalıdır:

1- Önce kıbleye karşı dönülür. Ayaklar birbirinden dört parmak kadar açık olarak paralel tutulur. Ellerin baş parmakları kulak yumuşaklarına değdirilir, avuç içleri kıble istikâmetine açılır.

(Niyyet ettim. Allah rızâsı için bu günki sabah namazının sünnetini kılmaya, döndüm kıbleye) diye kalbden geçirildikten sonra (Allahü ekber) diyerek göbek altında sağ el sol elin üzerine bağlanır.

2- Gözleri, secde edilecek yerden ayırmaksızın, tekbirden hemen sonra :

  1. a) (Sübhâneke)
  2. b) (Eûzü ) ve (Besmele) okunur
  3. c) Sonra (Fatihâ) (Şâfi’î mezhebine göre Fatihâ ile zamm-ı sûre arasında besmele okumak lazımdır.)
  4. d) Fatihâdan sonra besmele okunmaksızın bir (zamm-ı sûre), meselâ, kevser sûresi okunur.

3- Zamm-ı sûreden sonra (Allahü ekber) diyerek rükûa eğilinir. İki el ile iki diz kapakları kaplanır. Parmaklar arası açık tutulur. Bel düz tutulur ve gözleri ayaklarından ayırmayarak, üç defa (Sübhâne Rabbiye’l-azîm) denir. Beş, yedi, dokuz ve onbir kere söylemek müstehabdır.

4- Rükûdan (Semi’allahü limen hamideh)   diyerek doğrulur.  Doğrulurken ve  secdeye giderken pantolonu çekmez ve gözlerini secde yerinden ayırmaz. Tam dik durunca (Rabbenâ lekel hamd) der.

5- Ayakta (sübhânallah) diyecek kadar hareketsiz kaldıktan sonra (Allahü ekber) diyerek secdeye gidilir Secdeye giderken sırası ile şunlar yapılmalıdır:

  1. a) Önce sağ diz, sonra sol diz, sağ el, sonra sol el, burun ve alın yere konur.
  2. b) Ayak parmakları kıble istikâmetinde bükülür.
  3. c) Baş iki elin arasında bulunur,
  4. d) Elin parmakları kapanır,
  5. e) Avuç içleri yere yapıştırılır. Dirsekler yere yapıştırılmaz.

6- Secdede iken   en az üç kere (Sübhâne Rabbiyel-a’lâ) denir. Beş, yedi dokuz ve onbir kerre söylemek de müstehabdır.

a-) Birinci secdeden (Allahü ekber) diyerek kalkılır ve sol ayak yere yayılır. Sağ ayağın parmaklan kıble istikâmetinde bükülür, uylukların üzerinde oturulur. Avuçlar, dizin üzerine konur ve parmaklar kendi hâline bırakılır.

b-) İki secde arasında ( Sübhânallah ) diyecek kadar hareketsiz kaldıktan sonra (Allahü ekber) diyerek, tekrar ikinci secdeye varılır.

c-} İkinci secdede, yine en az üç kerre (Sübhâne Rabbiyel-a’lâ) denir. Beş, yedi dokuz ve onbir kerre söylemek de müstehabdır.

  1. d) İkinci secdeden sonra (Allahü ekber) diyerek ayağa kalkılır. Ayağa kalkarken, eller ile yerden kuvvet alınmaz ve ayaklar oynatılmaz. Secdeden kalkarken önce alın, sonra burun, sonra da sol el ve sağ el, sonra sol diz ve sağ diz yerden kaldırılmalıdır.

9- İkinci rek’at için ayağa kalkılır. Ayakta iken besmeleden sonra (Fatiha) ve bundan sonra bir (zamm-ı sûre ) okunup, (Allahü ekber) diyerek rükû’a eğilinir.

İkinci rek’atın rükû ve secdeleri de, birinci rek’atte tarif edilen şekilde tamamlanır.

10- Yalnız ikinci secdeden sonra (Allahü ekber) deyince ayağa kalkmayıp oturulur. Son oturuşta iken sırası ile

a-) Ettehiyyâtü

b-) Allahümme salli,

c-) Allahümme bârik

d-) Rabbena âtinâ.. duaları okunur.

11- Önce sağa ve sonra sola (Esselâmü aleyküm ve rahmetullah) diye selâm verilir iki rek’atlık namaz böylece tamamlanmış olur.

Yalnız kılan bir kadın da meselâ (Sabah namazının sünnetini) kılarken ayrıca şunlara dikkat etmelidir.

1- Vücûdun şekli belli olmayacak şekilde, tepeden tırnağa kadar örtünür. Yalnız eller ve yüz açık kalır. Namazda okuyacağı sûre ve duâlar, daha evvel anlatılan (Yalnız kılan erkeğin namazı) gibidir. Farklı kısımları ise şöyledir:

2- Elleri erkekler gibi kulaklara getirmez, elleri omuz hizasınâ kaldırır. Niyyet edip. tekbir aldıktan sonra, elleri göğsüne kor sağ eli sol elin üstünde namaza başlar.

3- Rükû’da beli tam düz durmaz.

4- Secdede, kolları dirseklerine kadar yere yayar,

5- Tehiyyâtta uylukların üzerine oturur. Ya’nî sağ ve sol ayaklar, sağ tarafta olup, sol uyluğu üzerine oturur.

Namazda, kadınlar için iyi örtülü olmanın en kolay şekli, ellerini de örtecek geniş bir başörtü ve ayaklarını da örtecek, geniş ve uzun bir etekliktir.

Tenbih-1: Üç ve dört rek’atlı bütün farz namazlar ile vitir namazının ikinci rek’atında oturunca, yalnız (Ettehıyyâtü) okunup hemen üçüncü rek’ate kalkılır.

Tenbih-2: Bu namazların (3) ve (4) üncü rek’atlerinde kıyamda iken, yalnız (Fatiha) sûresi okunur.

Tenbih -3: Vitir namazının üçüncü rek’atinda iken, Fatiha ve Zamm-ı sûre okunduktan sonra, rükûa gidilmeyip eller kulaklara kaldırılarak tekbir alınır. Tekrar eller göbeğin altına bağlanır ve (kunut) duaları okunur. Kunut duaları bilinmiyorsa , bunun yerine üç kere (Allahümmağfir-lî) der veya (Rabbenâ âtinâ..) duasını sonuna kadar okur. Bundan sonra rükû ve secdeler yapılır. Sonunda oturup dualar okunarak selam verilir.

Tenbih -4: Dört rek’atli sünnet namazların, (3) ve (4) üncü rek’atlannda , Fatiha’dan sonra zamm-ı sûre de okunur.

Tenbih -5: İkindi ve yatsı namazının (4) rek’atlı ilk sünnetleri, gayri müekkededir. Bunların ilk iki rek’ati kılınıp oturulduktan sonra (Ettehiyyâtü, Allahümme Salli ve Bârik) duaları okunur ve üçüncü rek’ate kalkılır. Üçüncü rek’atına (Sübhâneke ve Eûzü – Besmele) ile başlanır.

Selâmdan Sonra Neler Yapılır ?

1- Yalnız kılmış olan veya imâmla kılan kimse, selâmın akabinde, (Allahümme entesselâmü ve minkes-selâmü tebârekte yâ zel-celâli vel-ikrâm) demelidir. Bundan sonra, üç kerre

(Estağfirullahel’azîm ellezî lâ ilâhe illâ hû el hayyel kayyûme ve etûbü ileyh) der.

2- Bundan sonra, (Âyetel-kürsî) okur.

3- Otuzüç kerre (Sübhânallah) der.

4- Otuzüç kerre (Elhamdülillah) der.

5- Otuzüç kerre (Allahü ekber) der.

6- Bir kerre (Lâ ilâhe illallah ü vahdehû la şerîkeleh lehül mülkü ve lehülhamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr) der.

7- Kolları ileri uzatıp, ellerini duânın kıblesi olan Arşa açıp, hâlis bir kalb ile dua eder. Cemâ’at ile namaz kılmış ise, duâyı bekler. Duâ sonunda (âmîn) der. Duânın sonunda elini yüzüne sürer.

Duadan Sonra Neler Yapılır ?

1- Duâdan sonra, her birinde Besmele çekerek, onbir (İhlâs-ı serîf) okumağı emreden hadîs-i şerîf, (Berîka) birinci cild, son sahîfesinde yazılıdır.

2- Sonra birer (Kul’e’ûzü) okunur.

3- Altmışyedi (67) kerre (Estağfirullah) der ve böylece farzdan sonra söylediği üç istiğfar ile yetmişe tamamlar.

4- Sonra (Sübhânallah ve bi-hamdihî sübhânallahil’azîm) denir.

5- En sonunda (Sübhâne Rabbike) âyeti okunur.

Hadîs-i şerîfde, (Beş vakt farz nemâzdan sonra yapılan duâ kabul olur) buyuruldu. Fekat duâ uyanık kalb ile ve sessiz yapılmalıdır.

Duâyı yalnız nemâzlardan sonra veya belli zemânlarda yapmak ve belli şeyleri ezberleyip, si’r okur gibi duâ etmek mekrûhdur.

Duâ bitince, elleri yüze sürmek sünnetdir. Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem”, tavâfda, yemekden sonra ve yatarken de duâ ederdi. Bu duâlarında kolları ileri uzatmaz ve ellerini yüzüne sürmezdi. Duanın ve her zikrin sessiz olması efdaldir. Tarîkatçıların yapdıkları gibi, raks etmek, dönmek, el çırpmak, def, dümbelek, ney, saz çalmak sözbirliği ile harâmdır.

Cemâ’atın imâm ile birlikde, sessizce duâ etmeleri efdaldir. Ayrı ayrı duâ yapmaları ve duâ etmeden kalkıp gitmeleri de câizdir. (Hindiyye) fetvâsında diyor ki, (Son sünneti olan nemâzlarda, selâm verince imâmın oturması mekrûhdur. Sağa, sola veyâ biraz geriye çekilip hemen son sünneti kılması lâzımdır. Yâhud, hemen gidip evinde kılar. Cemâ’at ve yalnız kılan, oturduğu yerde kalıp duâlarını okuyabilir. Yâhud oturduğu yerde, sağda, solda veyâ geriye çekilerek son sünneti kılması da câizdir. Son sünneti olmıyan nemâzlarda, imâmın, oturduğu yerde kıbleye karşı kalması mekrûhdur, bid’atdir. Kalkıp gitmesi veyâ cemâ’ate dönmesi yâhud sağa, sola dönüp oturması lâzımdır.)

Namazdan Sonra Şöyle Duâ Edilebilir

Elhamdülillahi Rabbilâlemîn. Essalâtü vesselâmü alâ resûlinâ Muhammedin ve Âlihî ve Sahbihî ecma’in.

Yâ Rabbî! Kıldığım nemâzı kabûl eyle! Âhir ve akıbetimi hayr eyle. Son nefesimde Kelime-i tevhîd söylememi nasîb eyle. Ölmüşlerimi afv ve mağfiret eyle. Allahümmagfîr verham ente hayrürrâhimîn. Teveffenî müslimen ve elhıknî bissâlihîn. Allahümmagfir-lî ve li-vâlideyye ve lilmü’minîne vel mü’minât yevme yekûmül hisâb.

Yâ Rabbî! Beni şeytân şerrinden ve düşman şerrinden ve nefs-i emmârem şerrinden muhâfaza eyle! Evimize iyilikler, halâl ve hayrlı rızklar ihsân eyle! Ehl-i İslama selâmet ihsan eyle! A’dây-ı muslimîni kahr ve perîşân eyle! Kâfirlerle cihâd etmekde olan müslimânlara imdâd-i ilâhiyyen ile imdâd eyle! Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül’afve fa’fü annî.

Yâ Rabbî! Hastalarımıza şifâ, dertli olanlarımıza devâ ihsân eyle! Allâhümme innî es’elükessıhhate vel-âfiyete vel-emânete ve hüs-nelhulkı verrıdâe bilkaderi bi-rahmetike yâ erramerrâhimîn

Yâ Rabbî! Anama, babama ve evlâdlarıma ve akrâba ve ahbâbıma ve bütün din kardeşlerime hayrlı ömürler ve hüsn-i huluk, akl-ı selîm, sıhhat, âfiyet, rüşd, hidâyet ve istikâmet ihsân eyle yâ Rabbi! Amîn. Velhamdü-lillâhi rabbil’âlemîn.

Allahümme salli alâ…, Allahümme bârik alâ…, Allahümme Rabbena âtinâ… Velhamdü lillâhi Rabbil’âlemîn.

Estagfirullah, estagfirullah. estagfirullah, estagfirullahel’azîm elkerîm ellezî lâ-ilâhe illâ huv ef-hayyel-kayyûme ve etûbü ileyh.