1.CİLD 196.MEKTÛB - kainatingunesi.com

İMÂM-I RABBÂNÎ AHMEDÎ FÂRÛKÎ SERHENDÎ

1.CİLD

196.MEKTÛB

 

Bu mektûb, Mensûr Arab’a yazılmıştır. Tasavvuf yolunun yedi konağı olduğu, sâlik her konakta kendinden uzaklaşıp Hak teâlâya yaklaştığı bildirilmektedir:

Merhamet ederek gönderdiğiniz ve ihsân ederek yazdığınız kıymetli mektûbunuz, en kıymetli bir zamanda geldi. Allahü teâlâya hamd olsun ki, büyükler, küçükleri hâtırlamakta, yüksekler alçakları okşamaktadır. Allahü teâlâ, bu tevâzuunuza bizim tarafımızdan hayrlı karşılıklar versin! Fârisî mısra’ tercümesi:

Her ne olursa olsun, dosttan konuşmak, daha tatlı!

 

Yürümekte olduğumuz tasavvuf yolu yedi adımdır. İki adımla âlem-i halk, beş adımla Âlem-i emir aşılır. Âlem-i emirdeki birinci adımda, Tecellî-i ef’âl hâsıl olur. İkinci adımda, Tecellî-i sıfât hâsıl olur. Üçüncü adımda tecellî-i zâtiyye başlar. Bundan sonra kavuşanların bildiği tecellîler hâsıl olur. Bütün bunlara kavuşabilmek için, insanların efendisi, öncekilerin ve sonrakilerin en üstünü efendimizin, “Ona ve Âline ve Eshâbına duâlar ve selâmlar olsun” izinde bulunmak lâzımdır. Tasavvuf yolu iki adımdır diyenler de oldu. Kısaca anlatabilmek için ve talebeye kolay göstermek için böyle söylemişlerdir. Bu sözle, âlem-i emre ve âlem-i halka bir adım demişlerdir. Yedi adımdan herbiri ile, sâlik kendinden uzaklaşır. Hak teâlâya yaklaşır. Bu yedi adımın hepsi geçilince (Fena-i etemm) ve (Bekâ-i ekmel) hâsıl olur. Bu ikisi hâsıl olunca (Vilâyet-i hâssa-i Muhammediyye) ile şereflenmiş olur. Fârisî mısra’ tercümesi:

Bu, ele az geçen büyük nîmettir. Acaba kime verilir?

 

Bizim gibi zevallıların, böyle sözleri ağza alması bile uygun değildir. Bizlere ancak, büyüklerin nîmetlerinden sızan damlalarla dudaklarını ıslatarak zevklenebilmek yakışır. Fârisî beyt tercümesi:

Şekerin yalnız adını duymak bile,

daha iyidir zehir koymaktan dile!

 

Fârisî beyt tercümesi:

Gök Arşa göre aşağıdır,

Fakat, yerden çok yukarıdır!

 

Vesselâm evvelen ve âhıren.