ADAK (Nezir) - kainatingunesi.com

Adak, bir isteğin yerine gelmesi veya bir korkunun giderilmesi arzusu ile Allahü teâlâyı tazim için mubâh bir işi kendisine vazife kabul etmekdir. Adağa, nezir de denir.

Adak edilen şeyin, farz veya vâcib olan bir ibâdete benzemesi ve başlı başına bir ibâdet olması icâb eder.

Adak bir ibâdettir. Ancak, Allah için yapılır. Kul için yapılmaz. Cahil halk, ölüler için para, mum ve benzeri şeyler adarlar. Bu suretle büyük zâtlara yaklaşmak, onlardan faydalanmak isterler. Bunlar, dînimizde uygun olmayan işlerdir. Kiliseye, ayazmaya, mezara, türbeye gidip Hazret-i Îsâ’dan, Meryem Ana’dan, evliyâdan bir şeyler isteyen dinden çıkar. Bunlar vesile edilerek, Allah’ın sevgili kulları olan evliyânın hatırı için Allahü teâlâdan istenir. Bunların sevâbını bir Velîye, büyük zâta hediye etmek câiz olur. Sonra, bu nezrin ve sadakanın ve bu Velînin hürmetine murâdın hâsıl olması için dua edilmelidir. Fakîrin ve zenginin kurban adaması câizdir. Hayvan kesmeği adarken, kurban derse, kurban bayramında kesmesi lâzım olur.

Zengin kimse, kurban kesme günlerinden birinde, bir koyun kurban etmeği nezr ederse, iki kesmesi lâzım olur. Biri adak için, birisi bayram için olur. Bu kimse, nezr ederken, bayram kurbanını kasd ederse, bir kurban keser. Bayram günlerinden önce  nezr ederse, niyyeti ne olursa olsun, iki kurban keser. Bayram günlerinde zengin olan da, bayram günü fakîr iken nezr edince, yine bu sebebden dolayı iki kurban keser. Hâcı olmıyan zengin kimsenin hac adaması da, zengin kimsenin, kurban kesme günlerinde kurban adaması gibidir.

Allah rızâsı için horoz kurban edeceğim veya keseceğim diyerek horoz adamak câiz olmaz. Çünki, horoz kurbanlık hayvan değildir. Horoz adamak istiyen, (Allah rızâsı için horoz kesip, etini fakirlere vereceğim) demeli ve horozu diri olarak veya kesip, etini fakire vermelidir. Böylece, kurban değil, sadaka nezr edilmiş olur.

Adak İki Çeşittir

1- Şarta bağlı olmayan adak (mutlak adak): Adakta niyetsiz, düşünmeden
söylemek; ciddi isteyerek söylemek gibidir. Bir şeyi söylerken, kast etmese,
söz arasında dilinden çıkmış ise de, yapılması şart olur.
Allahü teâlâ için, bir gün oruç tutmak üzerime borç olsun diyeceğine, bir ay oruç
tutmak diye ağzından çıksa bir ay tutması lâzım olur. Şarta bağlı olmayan adağı fakir
de olsa hemen yapması lâzımdır.

2- Şarta bağlı olan adak: Murat edilen şart hasıl olunca, adağın yerine getirilmesi lâzım olur. Böyle adakları zenginler yiyemez.

Şarta bağlı olarak evliyaya adak yapmak, kendisini, günahı çok, dua etmeye yüzü yok bilerek, mübarek birini vesile edip, onun hürmetine Allahü teâlâya yalvarmak şeklinde olabilir. Meselâ (Hastam iyi olursa veya şu işim hasıl olursa, sevabı evliyadan (Seyyidet Nefise) hazretlerine olmak üzere, Allah için, üç Yâsîn okumak veya bir
koyun kesmek nezrim olsun) deyince, bu dileğin kabul olduğu çok tecrübe edilmiştir. Burada, Allahü teâlâ için koyun kesip, sevabı Seyyidet Nefise hazretlerine bağışlanmakta, onun şefaati ile, Allahü teâlâ, hastaya şifa vermekte, kazayı, belayı ihsan edip gidermektedir. Böyle şartlı adak hayvanı, murâd hâsıl olmadan önce kesilemez. Hayvanı mezârın yanında kesmemelidir.