Asırlık bir bitki: Patates - kainatingunesi.com

Çok eski zamanlardan beri bilinen, yurdumuzda ise yaklaşık bir asırdan fazla süredir tanınan ve yumrusu için üretilen bir bitki olan patatesin beslenmemizde büyük payı vardır. Bileşiminde en fazla su, kuru madde, nişasta, protein, ma- densel maddeler ve vitamin bulundurur.

Patateste bulunan vitaminler, vitamin b grubundan tiamin, riboflavin, niasin ve c vitaminidir. Bu vitaminlerin beslenmemizde önemli rolü vardır. Madensel maddelerden potasyum, diğer birçok bitkide olduğu gibi patateste de bol miktarda bulunur. Haşlanmış patatesin 100 gramı 86 kilokalori vermektedir. Diğer gıdalarımız ile kıyaslarsak, bu kadar kaloriyi 114 gram pirinç, 302 gram biftek veya 243 gram ekmekten sağlayabiliriz.
Patates özellikle şeker hastaları ve şişmanlar için iyi bir gıdadır.

Şeker hastaları ekmek yerine, zararı olmadığından emin olarak bol miktarda patates yiyebilirler. Patates, bağırsakları, böbrekleri ve kanı temizler. Patatesin sarı etlisi, diğer çeşitlere göre proteince daha zengin olur, az nişasta içerir ve pişirme sırasında az dağılır. Buna rağmen, beyaz etli patatesler daha çok nişasta içerir, protein oranı diğer çeşitlere göre daha azdır ve pişirme sırasında daha çok dağılırlar.

Patates yumrularında solanin adı verilen alkoloid bir madde bulunur. Özellikle olgunlaşmamış, uzun süre depolanmış, ışık etkisinde kalarak yeşil renk kazanmış patateslerde, 100 gramda 50 mgr gibi tehlikeli bir seviyede solanin bulunur. Normal çeşitlerde solanin miktarı ise 100 gram kuru maddede 20-40 mgr düze- yindedir. Tehlikeli düzeylerde solanin içeren belirttiğimiz patatesler gıda zehirlenmesine neden olmaktadır. Patates zehirlenmesi so- nucu ölüm olayı ender de olsa görülmüştür. Solanin maddesi en çok kabuk altında bu- lunduğundan çiğ halde iken soyulan patatesin solanini büyük oranda atılır. Pişirilen veya haşlanan patateslerde solanin, haşlama suyu- na geçer. Bu su döküldüğünde yine solaninin büyük bir kısmı atılmış olur. Patates yemeğinin pişirildiği gün tüketilmesi önerilmektedir. Bayatlayan yemeğin ishale yol açabileceği belirtilmiştir.

Gıda Günlüğü Kalamata Zeytini

Memleketimizde genellikle Gemlik ve çevresine has sofralık zeytin yöntemlerinden biri de kalamata zeytinidir.
Tam olgunluğa erişmiş olan zeytinler, toplandıktan sonra acılığı gidinceye kadar su içinde bırakılır. Bu işlem sırasında zeytinlerin suyu iki günde bir değiştirilir. Acılığı giderilmiş olan bu zeytinler yüzde 8-10’luk salamura içerisinde piyasaya sunulana kadar bekletilir. Piyasaya sunulan zeytinler, laklı teneke kutulara konulur ve üzerlerine yüzde 8’lik salamura, sirke birkaç dilim limon, biraz zeytinyağı ve bazen de defne yaprağı ilave edilerek kutu kapatılır. Bu sofralık zeytinin özelliği sirkeli olmasıdır.