BİD'AT OLAN ŞEYLER NELERDİR ? - kainatingunesi.com

Bid’at Nedir ?

Dinde yapılan her değişiklik ve reform bid’attır. Bid’at, sonradan yapılan şey demektir. Peygamber efendimizin ve dört halifesinin zamanlarında bulunmayıp da, onlardan sonra, dinde meydana çıkarılan, ibadet olarak yapılmağa başlanan şeylerdir. Meselâ müezzinin sadece kâmet getirmesi gerekirken bunun dışında üç ihlas okuması, tesbih çektirmesi bid’attir.

Peygamberimiz “sallallahü aleyhi ve sellem” buyurdu ki, (Bid’at sahibi olanlara, hürmet eden, dirilerini ve ölülerini medh eden, bunları büyük bilen, din-i İslamı yıkmağa, dünyadan kaldırmağa yardım etmiş olur.)

 (Bir kimse, bir bid’at çıkarsa veya bir bid’atı işlese, Allahü teâlânın ve meleklerin ve bütün insanların la’neti onun üzerine olsun. Onun ne farzları, ne de nafile ibadetleri kabul olmaz.)

(Bid’ad işliyenlere büyük diyen, müslimanlığı yıkmağa yardım etmiş olur.)

İmâm-ı Rabbâni Hazretleri buyuruyor ki: “Büyüklerin yolundan ayrılmayınız! Şerî’ate sıkı sarılınız! Resûlullahın sünnetine yapışınız! Bid’atlerden sakınınız! Bid’at sâhibleri ile sohbet etmeyiniz. Onlardan kaçınız!”

İtikat ve İbâdetlere karışmış bid’atlerden ba’zıları şunlardır:

1- Namazlardan sonra hemen âyet-el kürsi okumak lazım iken, önce (salâten tüncîna) yı ve başka duâ okumak bid’attır.

2- Namazdan sonra secde edip de kalkmak bid’attır.

3- Dinin küfür alâmeti dediği şeyleri zarûret olmadan kullanmak, en kötü bid’attır. îmânın gitmesine sebep olur.

4- Cenaze olduğunu bildirmek için, minarelerde salâ okunması mu’teber kitaplarda yazılı değildir, bid’attır.

5- Namazda selamdan sonra, üç kerre söylenen (Estagfirullah)ı müezzinin yüksek sesle söylemesi bid’at olur.

6- Eli göğse koyarak, selamlaşmak bid’attır.

7- İbâdetleri teyp, radyo ve hoparlörle yapmak bid’attır. Bid’at büyük günahtır.

8- Sakalın sünnete uygun ya’ni, çenedeki ile birlikte bir tutam uzunlukta olmaması, kısa olması veyâ bir tutamdan fazla olması bid’attır.

9- Televizyondaki imama uymak caiz olmadığı gibi, bu seslerle ibadet yapmak da sahih olmaz. Bid’at ve büyük günah olur.

10- Eshâb-ı kirâmı kötüleyen, bid’at sahibi olur. Hazreti Ebû Bekr ile Ömer’in “radıyallahü teâlâ anhümâ” hilâfete hakları yok idi, demek, küfürdür.

11- (Zekeriyyâ sofrası) denilen adak bid’attır. Yahudi âdetidir.

12- Aşure günü aşure pişirmeği ibâdet sanmak, bid’attır. Hazret-i Hüseyn o gün şehîd oldu diyerek, mâtem tutmak, bid’attır, günahtır.

13- Câmide her namazdan sonra birbiri ile müsâfeha etmek bid’attır. (Bayram günleri, câmilerde müsâfeha ederek bayramlaşmak ve namazlardan sonra, âdet etmeden, ara sıra müsâfeha etmek câizdir)

14- Kur’an-ı kerîmi şarkı söyler gibi okumak bid’attır. Elhan ile, ya’ni mûsikiye uyarak tecvîdi bozmak bid’at ve dinlemesi de büyük günahtır. Kur’ân-ı kerîmi, tekbirleri ve ilâhileri çalgı ile, def ile , ney çalarak okumak, bunun için tehlikeli bid’addır. Kur’ân-ı kerîmi güzel ses ile, tecvîd ile okumalıdır. Tegannî ile, kelimeleri değiştirip nağmeye uydurarak okumak haramdır.

15- İtrî efendi, İslâm tekbîrini, segâh makâmında bestelemekle, İslâmiyete bir hizmet yapmamış, dîne bir bid’at karıştırmıştır.

16- Kur’ân-ı kerîmi ücret ile okumak, bid’attır.

17- Dînî Türk mûsikîsi, diye bid’atler uyduruldu. Bunların bid’at olduğu, Kâdî-zâdenin (Birgivî vasıyyetnâmesi) şerhinde uzun yazılıdır.

18- Kefenin üçten fazla parça olması bid’at olur. Meselâ kefene sarık ilâve etmek bid’atdır.

19- Cenazede yüksek sesle tekbîr, tehlîl (kelime-i tevhîd) ve ilâhîler okumak bid’attır.

20- Mezar taşı üzerine âyet-i kerîme, mübârek isimler, şiir, Fatiha kelimesini yazmak, caiz değildir. Asırlardanberi yazılıyor ise de, kötü bir bid’attır. Mezar taşına sadece meyyitin ismi ve hicri vefat tarihi yazılır.

21- Ölü evinden yemek, helva dağıtılması bid’attır. Birinci, üçüncü, yedinci, kırkıncı, elliikinci ve elliüçüncü gibi günlerde helva, çörek gibi şeyler yapmak ve kabir başında yemek dağıtmak bid’attır.

22- Evliyânın kabirlerinde kandil, mum yakmak bid’attır.