İmanın Şartları (2)
MELEKLERE İNANMAK
MELEKLER VARDIR
Melekler, Allahü tealanın her emrini yerine getiren ve hiç günah işlemeyecek şekilde yaratılan kıymetli kullarıdır. Melek kelimesinin anlamı: Elçi, haber verici veya kuvvet demektir. Melekler, diri varlıklar olup, akıllıdırlar. İnsanlardaki kötülükler, meleklerde yoktur. Çünkü onlarda, kötülük işlemeye sebep olan nefs-i emmare yaratılmamıştır. Bunun için, yemeğe ve içmeğe de ihtiyaçları yoktur. Kötü huylardan hiçbiri bunlarda bulunmaz. Melekler nurdan yaratılmıştır.
Melekler, gaz halinden daha latiftir. Her şekle girebilirler. Gazlar, sıvı ve katı hale geçebildiği ve katı olunca şekil aldığı gibi, melekler de güzel şekiller alabilirler. Melekler, büyük insanların bedeninden ayrılan ruhlar değil, farklı bir cisimdirler. Enerji, kuvvet gibi maddesiz de değildirler.
Melekler, her canlıdan önce yaratıldı. Kıyamet gününde, birinci Sûr’un üfürülmesinden önce dört büyük melekten ve Hamele-i Arş’tan başka, bütün melekler yok olacaktır. Bundan sonra Hamele-i Arş ve daha sonra dört melek de yok olacaktır. İkinci üfürülmesinde, önce bütün melekler dirilecektir. Hamele-i Arş ile dört büyük melek, Sûr’un ikinci üfürülmesinden önce dirilecektir. Demek ki bu melekler, bütün canlılardan önce yaratıldıkları gibi, her canlıdan sonra yok olacaklardır.
MELEKLERİN VARLIĞI
Melekler, Allahü tealanın kullarıdır. Ortakları değildir. Kızları da değildir. Allahü teala, meleklerin hepsini sever. Onlar, Allahü tealanın emirlerine itaat ederler. Hiç günah işlemezler. Melekler için Tahrim Suresi 6. ayetinde, (Allah, onlara ne emretti ise, Ona isyan etmezler ve emir edildikleri şeyi yaparlar) buyruluyor. İbadet yapmakta tembellik, gevşeklik ve usanma göstermezler. Enbiya Suresi 20. ayetinde (Gece ve gündüz hep Allahü tealayı tesbih ederler, usanmazlar) buyruldu.
Melekler, emirlere karşı gelmezler. Erkek ve dişi değildirler. Evlenmezler. Çocukları olmaz. Hayat sahibidirler. Diridirler. Meleklerin kanatları vardır. Bazısının iki, bazısının dört veya daha çok kanadı vardır. Her hayvanın kanadı ve uçakların kanatları, kendilerinin yapısına uygun olup birbirine benzemediği gibi, meleklerin kanadı da kendi cinslerindendir. İnsan, görmediği ve bilmediği bir şeyin adını işitince, bunu bildiği şeyler gibi sanıp, aldanır. Meleklerin kanatları vardır. Fakat nasıl olduğu bilinmez. Kiliselerde ve bazı dergi ve filmlerde, melek diye görülen kanatlı kadın resimleri uydurmadır.
Meleklerin varlığını inkâr etmek, onlara düşman olmak, Allahü tealaya karşı gelmek olur. Bakara Suresi 92. ayetinde (Kim ki Allah’a, Meleklerine, Peygamberine, Cebaril’e ve Mîkail’e düşman olursa, bilsin ki, Allah, kâfirlerin düşmanıdır) buyruldu.
MELEKLERİN VAZİFELERİ
Sayısı en çok olan varlık meleklerdir. Bunların sayılarını Allahü tealadan başka kimse bilmez. Göklerde, meleklerin ibadet etmedikleri boş bir yer yoktur. Göklerin her yeri rükuda veya secdede olan meleklerle doludur. Göklerde, yerlerde, otlarda, yıldızlarda canlılarda, cansızlarda, yağmur damlalarında, ağaçların yapraklarında, her harekette ve her olan şeyde meleklerin vazifeleri vardır. Her yerde, Allahü tealanın emirlerini yaparlar. Allahü teala ile yarattığı varlıkları arasında vasıtadırlar.
Bazı melekler, başka meleklerin amiridir. Bazıları, insanların kalplerine iyi düşünce getirir ki, buna “İlham” denir. Bazılarının, insanlardan ve bütün varlıklardan haberi yoktur. Allahü tealanın cemali /güzelliği karşısında kendilerinden geçmişlerdir. Her birinin belli yeri vardır. Oradan ayrılmazlar. Cennet melekleri, cennettedir. Bunların büyüklerinin adı “Rıdvan”dır. Cehennem meleklerine de “Zebani” denir. Bunlar, cehennemde emir olunan vazifelerini yapar. Cehennem ateşi bunlara zarar vermez. Denizin balığa zarar vermemesine benzetebiliriz. Cehennem zebanilerinin büyükleri on dokuzdur. En büyüğünün adı “Malik”tir.
Her insanın hayır ve şer bütün işlerini yazan, ikisi gece ikisi gündüz gelen dört meleğe, “Kiramen kâtibin” veya “Hafaza melekleri” denir. Hafaza meleklerinin, bunlardan başka olduğu da bildirilmiştir. Sağ taraftaki melek, soldakinin amiridir ve iyi işleri yazar. Soldaki kötülükleri yazar. Kabirlerde, kâfirlere ve asi Müslümanlara azap edecek melekler ve kabirde sual soracak melekler vardır. Sual meleklerine “Münker ve Nekir” denir. Müminlere soranlara “Mübeşşir ve Beşir” de denir.
Meleklerin birbirlerinden üstünlükleri vardır. En üstünleri dörttür. Bunların isimleri ve vazifeleri şöyledir:
-
Cebrail “aleyhisselam”: Bunun görevi, peygamberlere “vahy” getirmek, emir ve yasakları bildirmektir.
-
İsrafil “aleyhisselam”: Kıyamette “Sûr” denilen boruya üfürecektir. Birincisinde, Allahü tealadan başka her diri ölecektir. İkincisinde, hepsi tekrar dirilecektir.
-
Mikail “aleyhisselam”: Ucuzluk, pahalılık, kıtlık, bolluk, yani ekonomik düzeni ayarlamak, ferahlık ve huzur getirmek ve her maddeyi hareket ettirmek bunun görevidir. Emrinde sayısız melek vardır.
-
Azrail “aleyhisselam”: İnsanların ruhunu alan bu melektir. (İran dili olan Farsça’da ruha, can denir.)
Bu dört melekten sonra üstün olan dört sınıf daha vardır:
-
Hamale-i Arş: Bu melekler dört tanedir. Kıyamette sekiz olacaktır.
-
Mukarrebin: Allahü tealanın huzurunda bulunan ve bir an ayrılmayan meleklerdir.
-
Kerubiyan: Azap edici meleklerin büyükleridir.
-
Ruhaniyan: Rahmet melekleridir.