NAMAZ NASIL KILINIR - kainatingunesi.com

             NAMAZ NASIL KILINIR?

Namaz kılmak isteyen kimse, abdestini alıp kıbleye karşı durur, hangi namazı kılacağını kalbinden geçirir ve “Allah rızası için ….. namazının farzını kılmaya niyet ettim, döndüm kıbleye” diyerek ellerini avuçlarının içi kıbleye dönük olmak üzere kulaklarının yumuşağı hizasına kadar kaldırır (kadınlar, omuzlarına kadar kaldırırlar). Bu esnada parmakları ne açık ne kapalı, tabiî halde bulunacaktır.

Baş parmaklarını kulak yumuşağına değdirir ve “Allahü ekber” der, ellerini göbeğinin altından bağlar. Sağ elinin iki parmağı, küçük parmak ve baş parmak, bileğini halka gibi kavrar (kadınlar, ellerini göğüslerinin üstüne, sağ eli sol elin üzerine koyarlar). Sonra “Sübhaneke”yi okur.

Bundan sonra içinden Eûzü besmele çekip “Fatiha”yı, peşinden de bir sure veya uzun bir ayet, yahut üç kısa ayet okur. Cemaatle namaz kılınıyorsa imama uyan “Sübhaneke”yi okuduktan sonra susar, bir şey okumaz.

Bundan sonra tekbir alıp rüküa gider. Rüküda başını, belini ve sağrısını aynı seviyede tutmaya çalışır. Eliyle dizlerini kavrar, dizlerini gergin tutar. En az üç defa “Sübhane rabbiyel-azîm” der. “Semi’allahü limen hamideh” diyerek doğrulur ve arkasından “Rabbena lekel-hamd” der. Cemaatle namaz kılarken imam “Semi’allahü limen hamideh” derken, cemaat de “Rabbena lekel-hamd” der. Yine tekbir alıp secdeye varır.

Secdeye varırken önce dizlerini, sonra ellerini, ellerinin arasında burnunu ve alnını yere koyar; kollarını böğründen, karnını uyluklarından, dirseklerini yerden uzak tutar. Ayak parmaklarını kıbleye doğru büker, böylece üç defa “Sübhane rabbiyel’a’la” der. Allahü ekber diyerek doğrulur, ellerini dizlerinin üzerine koyup oturur. Bir defa “Sübhanallah” diyecek kadar bir süre oturduktan sonra tekbir alıp secdeye gider. Yine üç defa “Sübhane rabbiyel-a’la” der. “Allahü ekber” deyip ikinci rekâte kalkar. Kalkarken önce ellerini yerden kaldırıp dizlerinin üstüne koyar, dizlerinden kuvvet alarak doğrulur. Özrü yoksa ellerini yere dayamadan kalkar.

İkinci rekâtte “Sübhaneke” okumaz, Eûzü çekmez. Yalnız Besmele çekip Fatiha, sure veya ayet okur. Birincide olduğu gibi rükû’ ve secdeleri yapar, ellerini dizleri üstüne koyup oturur. Bir özrü yok iken namazda daima sol ayak yere serilip üzerine oturup, sağ ayak parmakları kıbleye doğru bükülerek dikilir. (Kadınlar, iki ayaklarını da sağa doğru yatırarak uylukları üzerine otururlar).

Kılınan namaz dört rekâtli ise ilk oturuşta “Ettehıyyatü” okunur. Bundan sonra üçüncü rekâta kalkar. Farzların üç ve dördüncü rekâtlerinde Besmele çekip Fatiha’yı okur. Sure veya ayet okumaz. Önceki gibi iki rekât daha kıldıktan sonra oturur. “Ettehiyyatü”yü, “Salli”, “Barik” ve “Rabbena atina”yı okuyup önce sağa, sonra sola “Esselamü aleyküm ve rahmetullah” diyerek selam verir.

Selam verirken yanındaki cemaate ve meleklere selam verdiğini içinden geçirir. Selamdan sonra “Allahümme entes-selamü ve minkes-selam, tebarekte ya zel-celali vel-ikram” der.

Namaz Kılarken Nelere Dikkat Etmelidir?

(Resim var)

Niyet ve Başlama Tekbiri

Önce kıbleye karşı dönülür. Ayaklar birbirinden dört parmak açık olarak paralel tutulur. Erkekler iki elinin baş parmaklarını kulak yumuşağına değdirir, avuç içlerini kıble yönüne açar. Kadınlar ise ellerini omuz hizasına getirir. “Allahü Ekber” diye tekbir getirirken namaza niyet edilir. Daha önce de niyet edilebilir. Niyet ederken namazın adı (farz mı, vacip mi, sünnet mi olduğu), vakti (sabah, öğle, akşam, ….. gibi) eda ve kaza olduğu, cemaatle namazda, imama uyulduğu kalp ile hatırlanıp “Allahü Ekber” diyerek erkekler göbek altına, sağ elini sol el üzerine bağlar. Kadınlar ise, tekbirden sonra ellerini göğsü üzerine koyar. Böylece namaza başlanılmış olunur.

 (Resim var)

Kıyamda ve Kıraatte İken (Ayakta dururken ve okurken)

-Kıyam, ayakta durmak demektir. Ayakta duramayan hasta oturarak kılar. Oturamayan hasta, yatıp yüzü kıbleye karşı başı ile (yani ima ile) namazını kılabilir.

-Namazın birinci rekâtında önce “Sübhaneke” okunur.

-Eûzü Besmeleden sonra Fatiha Suresi okunur. “Fatiha, cenaze namazı dışında her namazın her rekâtında okunur.”

-Fatiha’dan sonra ayakta en az bir ayet okumak gerekir. Kısa sure (mesela İhlas Suresi gibi) okumak daha sevaptır (farz namazların üçüncü ve dördüncü rekâtlerinde sure okunmaz).

-Kıraat, ağız ile okumak demektir. Kendi kulakları işitecek kadar sesli okunur.

Rükuda ve Kavmede İken

 (Resim var)

-Sureler okunduktan sonra “Allahü Ekber” diyerek rükuya eğilinir.

-Rükuda erkekler parmaklarını açıp dizlerin üzerine koyar. Sırtını ve başını düz tutar. Kadınlar parmaklarını açmaz. Sırtını, başını, bacaklarını, kollarını dik tutmaz.

-Rükuda gözler ayaklara bakarak üç defa “Sübhane Rabbiyel-Azîm” denir (yalnız kılan beş veya yedi defa söyleyerek daha çok sevap alabilir).

-Rükudan “Semi’Allahü Limen Hamideh” diyerek kalkılır. Bunun arkasından “Rabbena Lekel Hamd” denir ve dik durulur.

-Bundan sonra “Allahü Ekber” diyerek secdeye gidilir.

Secdede İken

-Secdeye varılırken, önce sağ, sonra sol diz, sonra sağ, sonra sol el, sonra burun ve alın kemikleri yere konur.

-Ayak parmakları kıble istikametinde bükülür.

-Ellerin parmakları kapanır, avuç içleri yere yapışır.

-Erkekler secdede dirseklerini yere yapıştırmazlar. Kadınlar ise dirseklerini yere yayarlar.

-Secde yerinde üç defa “Sühene Rabbiyel-a’le” denir.

-“Allahü Ekber” diyerek secdeden kalkıp “Sübhanallah” diyecek kadar oturulur, tekrar “Allahü Ekber” diyerek ikinci secdeye gidilir.

-İkinci secdede de birinci secde gibi yapıp “Allahü Ekber” diyerek, birinci veya üçüncü rekâtın secdelerinde ayağa (kıyama) kalkılır. İkinci veya dördüncü rekâtın secdelerinden sonra ise (ka’de, yani oturuş) yapılır.

-Secdeden ayağa kalkarken -özür hali yoksa- eller, yerden kuvvet almaz.

-Secdeden kalkarken önce alın, sonra burun, sonra sol el ve sağ el, sonra sol diz ve sağ diz sırasıyla kaldırılır.

Otururken (Ka’de)

-Son rekâtte “tehıyyet” okuyacak kadar oturmak farzdır.

-İkinci secdeden “Allahü Ekber” diye kalkan erkekler, sol ayağının üzerini yere yayar, sağ ayağının parmaklarını  kıble istikametinde büker, uylukları üzerine otururlar. Kadınlar ise sağ ve sol ayaklarını, sağ yanlarına alıp, sol uylukları üzerine otururlar.

-Ka’dede eller, dizlerin üzerine konup, parmaklar kendi hâline bırakılır.

-Her ka’dede (oturmada) mutlaka “Ettehıyyatü” duası okunur.

-Kâ’de-i ahirede (son oturuşta) tehıyyattan sonra “Allahümme salli ve barik ile Rabbena” duaları okunur.

-Farz ve vacip namazların ve öğle namazının ilk sünnetinin ilk oturuşlarında yalnızca “Ettehıyyatü” okunur. Nafile namazlarda ayrıca “Salli ve Barik” duaları da okunur.

Selam Verirken

(resim var)

Ka’de-i ahirede (yani son oturuşta) okunması gereken dualar okunduktan sonra baş, önce sağ omuza çevrilip “Esselamü Aleyküm ve Rahmetullah”, sonra sol omuza çevrilip “Esselamü Aleyküm ve Rahmetullah” diye selam verilir.

-Selam verildikten sonra o namaz tamamlanmış demektir. Bundan sonra üç kere “Estağfirullah” denir.

Dua Ederken

(resim var)

-Namaz bittikten sonra hemen Ayetel Kürsi, yani “Allahü la ilahe illa hüvel hayyel kayyüme…” okunur.

-Ayetel Kürsi’den sonra otuz üç defa “Sübhanallah”, otuz üç defa “Elhamdülillah”, otuz üç defa “Allahü Ekber”, bir defa da “La ilahe illallahü vahdehü la şerike leh lehül-mülkü ve lehül-hamdü ve hüve a’la külli şey’in kadîr” söylenir.

-Ayetel Kürsi ve tesbihlerden sonra dua edilir.

Duada (erkekler) kollarını göğüs hizasına kaldırır, avuçlarını açar, avuç içini gökyüzüne çevirir. Eller birbirine birleştirilmez. Kollar omuz genişliğinde açık tutulur, dirseklerini fazla bükmez.

-Duadan sonra “Sübhane Rabbike…” ayet-i kerimesi okunup eller yüze sürülür.

-Cenaze olduğu zamanda da Ayetel Kürsi, tesbih ve dua mutlaka yerine getirilmelidir. Yapılmazsa Peygamberimizin önemli bir sünneti terk edilmiş olur.

NAMAZ DUASI

Sevgili Peygamberimiz (Beş vakit namazdan sonra yapılan dua kabul olur) buyurdu. Fakat dua uyanık kalp ile ve sessiz yapılmalıdır. Duayı yalnız namazlardan sonra veya belli zamanlarda yapmamalı ve belli şeyleri ezberleyip şiir okur gibi dua etmemelidir.Bir dua örneğidir:

“Ya Rabbi! Günahlarımızı rahmetinle affet, ölmüşlerimizi mağfiret eyle, yaşayanlarımıza hayırlar ihsan et! Riyadan, nifaktan, şikaktan, her türlü hastalıktan, kazadan, beladan, tembellikten, acizlikten, zelil olmaktan, zulüm etmekten ve zulüm görmekten, cimrilikten, müsriflikten, azdıran zenginlikten ve doğru yoldan ayrılmağa sebep olan fakirlikten, şeytan ve nefsin şerrinden, düşmanın galebesinden, kötü huydan, bid’at işlemekten, dalalete düşmekten, halis olmayan amelden, her çeşit günahtan, küfre girmekten, ölürken gelecek fitnelerden, kabir azabından, dinimize dünyamıza zarar verecek işlerden sana sığındık, bunlardan bizleri koru

Ya Rabbi! Ya Rabbi! Bize sarsılmaz bir iman, güzel bir ahlak, şükredici bir kalp, sabredici beden, zikredici dil, kaza ve kaderine rıza gösteren hayırlı ömür, salih evlat, dünya ve ahirette güzellik ihsan et! Ana babamızı mağfiret eyle!

Ya Rabbi! Kendi sevgini, sevdiklerinin sevgisini, bütün enbiyanın, Ehl-i Beyt’in, Eshab-ı Kiram’ın ve bütün evliya-i kiramın sevgisini ve sevgine kavuşturacak amel ve işleri nasip eyle! Ya Rabbi! Dinine severek hizmet etmeyi, kul borçlarını ödemeyi ve şehit olarak ölmeyip nasip eyle! Bize hakkı hak batılı batıl olarak göster!

Ya Rabbi! Bu vatanı bizlere bırakan ecdaımızın ruhunu şâd eyle! Memleketimize hizmetleri geçmiş ve Allah için harp etmiş dedelerimize rahmet eyle! Yurdumuzu her çeşit düşmandan koru! Dualarımızı kabul eyle! Çünkü sen her şeye kâdirsin!… Âmin.”

Buna benzer duaları asıllarına uygun olarak okumak daha iyidir. Duanın sonunda Peygamberimize “Salevat” okunur. “Sübhane rabbike” ayetini de okumak iyidir.

NAMAZ KILMAYANLAR

Namaz kılmamak çok büyük günahtır. Bir namazı bilerek, özürsüz kılmayan kimseyi Allahü teala cehennemde bırakacak, azap edecektir. Bir hadis-i şerifte (Namazı özürsüz kılmayan kimseye Allahü teala on beş sıkıntı verir. Altısı dünyada, üçü ölüm zamanında, üçü kabirde, üçü kabirden kalkarkendir. Dünyada olan altı azap:

1- Namaz kılmayanın ömründe bereket olmaz.

2- Yüzünde nur bulunmaz.

3- Hiçbir iyiliğe sevap verilmez.

4- Duaları kabul olmaz.

5- Onu kimse sevmez.

6- Müslümanların iyi dualarının buna faydası olmaz.

Ölürken çekeceği azaplar:

1- Zelil, kötü, çirkin can verir.

2- Aç olarak ölür.

3- Çok su içse de susuzluk acısı ile ölür.

Mezarda çekeceği acılar:

1- Kabir onu sıkar, kemikleri birbirine geçer.

2- Kabri ateşle doldurulur. Gece gündüz onu yakar.

3- Allahü teâlâ, kabrine çok büyük yılan gönderir. Dünya yılanlarına benzemez. Her gün her namaz vaktinde onu sokar. Bir an bırakmaz.

Kıyamette çekeceği azaplar:

1- Cehenneme sürükleyen azap melekleri yanından ayrılmaz.

2- Allahü teâlâ, onu kızgın olarak karşılar.

3- Hesabı çok çetin olup cehenneme atılır.

Namaz kılanın Müslüman olduğu anlaşılır. Namaza ehemmiyet vermeyen, namazı birinci vazife kabul etmediği için inat ve nefret ile kılmayan kâfir olur.”

NAMAZ ÇEŞİTLERİ

1. BEŞ VAKİT NAMAZ

Her gün beş kere namaz kılmak, Kur’an-ı Kerim’de ve hadis-i şeriflerde emredilmiştir. Allahü teala, Rum Suresi 17. ve 18. ayet-i kerimelerinde (Akşam ve sabah vakitlerinde Allah’ı tesbih edin! Göklerde ve yeryüzünde olanların yaptıkları ve ikindi ve öğle vakitlerinde yapılan hamdler, Allahü teala içindir) Bakara Suresi  239. ayet-i kerimesinde, (Namazları ve ikindi namazını koruyun [yani namazları devamlı kılın!]) buyurdu. Ayet-i kerimede geçen tesbih ve hamdın namaz demek olduğu tefsir kitaplarında bildirilmiştir. Sevgili Peygamberimiz de, (Allahü teala kullarına, her gün beş kere namaz kılmayı emretti. Güzelce abdest alıp, bu beş namazı vakitlerinde kılan, rüku ve secdelerini iyi yapanları, Allahü teala affeder, bağışlar) ve (Kapınızın önünden akan bir suda her gün beş kere yıkanınca, üzerinizde kir kalmayacağı gibi, beş vakit namaz kılanların hatalarını da Allahü teala affeder) buyurdu.

Beş vakit namaz 40 rekât eder. Bunlardan 17 rekâtı farz, 3 rekâtı vacip ve 20 rekâtı da sünnettir. Şöyle ki:

  1. SABAH NAMAZI: Dört rekâttir. Önce 2 rekât sünneti, sonra 2 rekât de farzı kılınır. Bu sünnet çok kuvvetlidir. Vacip diyenler de vardır.

  2. ÖĞLE NAMAZI: On rekâttir. Önce dört rekât ilk sünneti, sonra dört rekât farzı, farzdan sonra da iki rekât son sünneti kılınır.

  3. İKİNDİ NAMAZI: Sekiz rekâttir. Önce dört rekât sünneti, sonra dört rekât farzı kılınır.

  4. AKŞAM NAMZI: Beş rekâttir. Üç rekât farz, sonra iki rekât sünnet kılınır.

  5. YATSI NAMAZI: On üç rekâttir. Önce dört rekât sünneti, sonra dört rekât farz, sonra iki rekât son sünnet, bundan sonra da üç rekât (Vitir namazı) kılınır.

İkindi ve yatsının ilk sünnetleri “Gayr-ı müekkede”dir. Bunların ikinci rekâtlerinde otururken (Ettehıyyatü)’den sonra (Allahümme salli) ve sonra (Allahümme barik) sonuna kadar okunur. Ayağa kalkınca üçüncü rekâtte, önce Besmele çekmeden (Sübhaneke) okunur. Halbuki öğle namazının ilk sünneti “müekked”dir, yani kuvvetle emrolunmuştur. Sevabı daha çoktur. Bunda birinci oturuşta, farzlarda olduğu gibi yalnız Ettehıyyatü okunup sonra üçüncü rekât için hemen ayağa kalkılır. Kalkınca önce Besmele çekip, doğruca Fatiha okunur.

Öğlenin ve yatsının farzından sonra dört rekât ve akşamın farzından sonra altı rekât daha kılmak müstehaptır (çok sevaptır). Hepsini bir selam ile veya iki rekâtte bir selam ile kılabilir.          Her iki şekilde de ilk iki rekâtleri, son sünnetler yerine sayılır. Bu müstehab namazları, son sünnetlerden sonra ayrıca kılmak da olur.

Birinci rekât namaza durunca, diğer rekâtler ayağa kalkınca başlar ve tekrar ayağa kalkıncaya kadar devam eder. Son rekât ise selam verinceye kadar devam eder. İki rekâtten az namaz olmaz. Akşamın farzı ile vitirden başka her namaz, çift rekâtlidir. Çift rekâtlerde ikinci secdeden sonra oturulur.

Herbir rekâtte namazın farzları, vacipleri, sünnetleri, müfsitleri ve mekruhları vardır. İlerideki sayfalarda bunları “Hanefi mezhebi”ne göre bildireceğiz.

BEŞ VAKİT NAMAZ NASIL KILINIR?

  1. SABAH NAMAZI: Sabah namazının önce iki rekât sünneti, sonra da iki rekât farzı kılınır. Sabah namazının sünneti şöyle kılınır: Önce kıbleye karşı dönülür. Ayaklar birbirinden dört parmak kadar açık olarak paralel tutulur. Sonra kalpten şöyle niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının sünnetini kılmaya, döndüm kıbleye.” Niyet ettikten sonra, eller kulaklara kaldırılır. Baş parmaklar kulak yumuşağına değdirilip, avuç içleri kıbleye doğru açılır. “Allahü Ekber” denilerek tekbir alınır. Eller göbek altına bağlanır. “Kadınlar, tekbir alırken ellerini göğsüne kaldırıp, göğüs üzerine bağlar.” Önce “Sübhaneke…” duası okunur. Sonra “Eûzü Besmele” çekilip “Fatiha Suresi” okunur. Fatiha’dan sonra herhangi bir sure, meselâ (Fil Suresi=Elem tera…) okunur. Sureyi bitirince “Allahü Ekber” deyip rükuya eğilinir. Rükuda en az üç defa “Sübhane Rabbiyel-azîm” denir. “Semi’Allahü limen Hamideh” diyerek doğrulup dik durulur. “Rabbena Lekel Hamd” dedikten sonra “Allahü Ekber” diyerek secdeye gidilir. Secdede en az üç defa “Sübhane Rabbiyel-a’la” denir. “Allahü Ekber” diyerek doğrulduktan sonra, bir defa daha secde yapılır. Sonra ayağa kalkılır. İkinci rekâtte sadece Besmele çekilip, “Fatiha” ve yine başka bir sure, mesela (Kevser Suresi)” okunur. Rüku ve secde yapıldıktan sonra oturulup “Ettehıyyatü, Allahümme salli, Allahümme barik ve Rabbena âtina..” duaları sıra ile okunur. “Esselamü aleyküm ve Rahmetullah” diyerek önce sağa, sonra sola başı çevirerek selam verilir.

Sabah namazının farzı da sünneti gibi kılınır. Farza da kalp ile şöyle niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının farzını kılmaya, döndüm kıbleye.” Farzı da kılındıktan sonra (Ayetel-kürsi) okunup tesbih ve dua edilir.

  1. ÖĞLE NAMAZI: Öğle namazının önce 4 rekât ilk sünneti kılınır. Kalp ile “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü öğle namazının sünnetini kılmaya, döndüm kıbleye” diye niyet edilir. Sabah namazının sünneti gibi iki rekât kılınca oturulup “Ettehıyyatü” okunur ve “Allahü Ekber” diyerek üçüncü rekâtı kılmak için ayağa kalkılır. Besmele çekilip, Fatiha ve bir sure okunur. Rüku ve secdeler yapılıp kalkılır. Dördüncü rekât de, üçüncü rekât gibi kılınıp, secdelerden sonra oturulur. “Ettehıyyatü, Allahümme salli, Allahümme barik, Rabbena âtina” duaları okunup “Esselamü aleyküm ve rahmetullah” diyerek önce sağa, sonra da sol tarafa selam verilerek sünnet tamamlanır.

Öğle namazının farzı dört rekâttir. İlk sünneti gibi kılınır. Yalnız farz namazlara başlarken kâmet okunur. Öğle namazının farzı kılınırken, son iki rekâtte Fatiha’dan sonra zamm-ı sure okunmaz, sadece Fatiha okunur.

Öğle namazının iki rekâtlik son sünneti de, sabah namazının sünneti gibi kılınır.

  1. İKİNDİ NAMAZI: İkindi namazının önce dört rekâtlik sünneti kılınır. Kılınışı, öğle namazının sünnetinin kılınışı gibidir. Yalnız şu farkı vardır: İkinci rekâtte oturunca “Ettehıyyatü”den sonra “Allahümme salli ve allahümme bârik” de okunur. Üçüncü rekâte kalkınca da “Sübhaneke” okunduktan sonra, Eûzü Besmele çekilip Fatiha ve bir sure okunur. Dördüncü rekâtte de, Fatiha’dan sonra yine bir sure okunur.

İkindi namazının farzı da, öğle namazının farzı gibi kılınır.

  1. AKŞAM NAMAZI: Akşam namazı beş rekâttir. Önce üç rekâtlik farzı kılınır. İlk iki rekâtı sabah namazının farzı gibi kılınır. İkinci rekâtte oturup “Ettehıyyatü” okunduktan sonra üçüncü rekâte kalkılır. Besmele çekilip “Fatiha” okunur. Sonra rüku ve secdeler yapılıp oturulur. “Ettehıyyatü, Allahümme salli, Allahümme barik ve Rabbena âtina” duaları okunup selam verilir.

Akşam namazının iki rekâtlik sünneti de sabah namazının sünneti gibi kılınır.

  1. YATSI NAMAZI: Yatsı namazı; vitir ile birlikte 13 rekâttir. Önce dört rekâtlik ilk sünneti, ikindi namazının sünneti gibi kılınır. Sonra dört rekâtlik farzı, öğle ve ikindi namazlarının farzları gibi kılınır. Yatsı namazının iki rekâtlik son sünneti de sabah namazının sünneti gibi kılınır. Yalnız hangi namaz kılınıyorsa o namaza niyet edilir.

Vitir Namazı: Vitir namazı 3 rek’attır. Yatsı namazından sonra kılınır. Önce kalp ile, “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü vacip olan Vitir namazını kılmaya, döndüm kıbleye” diye niyet edilir. İlk iki rekâtı, iki rekâtlik bir namaz gibi kılınıp oturulunca “Ettehıyyatü” okunup, üçüncü rekâte kalkılır. Üçüncü rekâtte Besmele çekilip, Fatiha ve bir zamm-ı sure okuduktan sonra eller kulaklara kaldırılıp “Allahü Ekber” diyerek tekbir alınır ve eller tekrar bağlanır. Bundan sonra iki kunut duası (Allahümme inna neste’inüke..) ve (Allahümme iyyake na’büdü..) okunur. Kunut dualarını bilmeyen üç kere istiğfar okur. Mesela “Allahümme-mağfir li” der. Yahut bir kere “Rabbenae âtina…”yı sonuna kadar okur. Sonra rüku ve secdeler yapılır. Secdelerden sonra oturup “Ettehıyyatü, Allahümme salli, Allahümme barik ve Rabbena âtina” duaları okunup önce sağ, sonra da sol tarafa dönerek “Esselamü aleyküm ve rahmetullah” diyerek selam verilir.

Vitir namazı, yalnız ramazanda cemaatle kılınır. Ramazanda yatsının farzını cemaatle kılan, vitri de cemaatle kılar. Vitri cemaatle kılarken üçüncü rekâtta Fatiha ve bir sure okunduktan sonra tekbir alınır. İmam ve cemaat, kunut dualarını içinden okur. Rüku ve secdeye varılıp oturulur ve selam verilir.

İKİ REKÂTLİ FARZ NAMAZIN KILINIŞI

(Okunacak sure ve dualar)

1- Sübhaneke                                          1- Besmele                                                  1- Ettehıyyatü

2- Eûzu ve Besmele                                 2- Fatiha                                                      2- Allahümme salli

3- Fatiha                                                  3- Zamm-ı sure                                            3- Allahümme barik

4- Zamm-ı sure                                        (Mesela Li ilafi…)                                        4- Rabbena

(Mesela Elemtere)

(Resim var)

Birinci rekât                                             İkinci rekât                                                  Son oturuş ve selam

Not: İki rekâtli sünnet namazlar da aynı şekilde kılınır.

ÜÇ REKÂTLİ FARZ NAMAZIN KILINIŞI

(Okunacak sure ve dualar)

1- Sübhaneke                                          1- Besmele

2- Eûzü ve Besmele                                 2- Fatiha

3- Fatiha                                                  3- Zamm-ı sure                                            1- Ettehıyyatü

4- Zamm-ı sure                                        (Mesela Kul hüvallahü…)

(Mesela İnnâ a’tayna…)

(Resim var)

Birinci rekât                            İkinci rekât                             İlk oturuş

  • Ettehıyyatü

  • Allahümme salli

1- Besmele                                                                      3- Allahümme barik

2- Fatiha                                                                          4- Rabbena

Üçüncü rekât                                                                   Son oturuş ve selam

Vitir namazının üçüncü rekâtında Fatiha’dan sonra zamm-ı sure, sonra tekbir getirilerek iki kunut duası okunur.

DÖRT REKÂTLİ FARZ NAMAZIN KILINIŞI

(Okunacak sure ve dualar)

1- Sübhaneke                                          1- Besmele

2- Eûzü Besmele                                     2- Fatiha

3- Fatiha                                                  3- Zamm-ı sure                                    1- Ettehıyyatü

4- Zamm-ı sure                                        (Mesela Tebbet…)

(Mesela İzâ Câe…)

(Resim var)

Birinci rekât                                             İkinci rekât                                          İlk oturuş

Not: A) Dört rekâtli öğlenin sünnetinin üçüncü ve dördüncü rekâtlerinde Fatiha’dan sonra zammı sure okunur.

  • Ettehıyyatü

  • Allahümme salli

1- Besmele                                              1- Besmele                                          3- Allahümme barik

2- Fatiha                                                  2- Fatiha                                              4- Rabbena

(Resim var)

Üçüncü rekât                                           Dördüncü rekât                                   Son oturuş ve selam

  1. B) Dört rekâtli ikindi ve yatsı sünnetlerinin ilk oturuşunda “Ettehıyyetü”den sonra “Allahümme salli, Allahümme barik” okunur.

Üçüncü rekâte kalkınca önce “Sübhaneke”, sonra “Fatiha” ve “zamm-ı sure” okunur.