Sebze ve meyveler sağlık deposu - kainatingunesi.com

Şifalı otların yanı sıra birçok meyvenin ve sebzenin de “sağlıklı hayat”a katkıları bilim ta- rafından saptanmış durumda…  Sebze ve meyvelerin sağlığımızın dostu ve özellikle de kanserin büyük düşmanı olduğu kanıtlandı bilim adamları tarafından…

Bu yüzden yeşil sebze ağırlıklı beslenilmesi öneriliyor. Beta karoten, flavion, sülfat ihtiva eden ve küçük yaşlardan itibaren yeşil sebze ağırlık beslenen kişilerde kanser riskinin yüzde 50’ye varan oranlarda azaldığı belirtiliyor.

Brokoli, beyaz lahana, kıvırcık salata, karnabahar, kabak, yeşilbiber, ceviz, kekik, kayısı, kiraz, böğürtlen, semizotu, sarımsak ve soğan bünyeyi koruyan gıdalar arasında gösteriliyor. Doktorlar kırmızı et yerine balık, hindi ve tavuk etinin tercih edilmesini de tavsiye ediyor. Yine tüm doktorlar margarin, tereyağ, nitrik içeren sucuk ve salam gibi gıdalardan uzak durulma- sını tavsiye ediyorlar.

Kırmızı dost

Sağlığımızın bir başka sebze dostu da domates, içindeki likopen ve selenyum taşıması nedeniyle tam bir kanser düşmanı, prostat, meme, kolon ve mide kanserlerinin tedavisinde ve korunmasında en büyük yardımcı. Ancak hemen belirtelim, domatesin güneşte kızaranı makbul.

Havuç ise bir başka dost yiyecek havuçtaki beta karoten hasarı önlüyor. Doğu’nun asırlardır kullandığı, batının ve tabii Türkiye’nin yeni yeni keşfettiği yeşil çay ise sarımsaktan sonra, vücudun en büyük dostu olarak gösteriliyor. Tabii bu meyve ve sebzelerin tümü de kanser hastalığına karşı birer kalkan olarak gösteriliyor. Bu hastalığa karşı yoğurt da bir silah. Uzmanlar günde ortalama yarım kilo kadar yoğurt tüketilmesi gerektiğini belirtirken, eğer mümkünse yoğurdunuzu evde yapmanızı öneriyorlar.

Bitkilerle gelen sağlık

Şifa kaynağı olan bitkilerle, birçok hastalığa deva bulmak mümkündür. Adaçayından ısırgan otuna, kuşburnundan rezeneye, sarımsaktan kiraza kadar birçok bitki tedavi edici olarak kullanılıyor. Bitkilerle sağlıkta ihtiyaç duyulan her türlü bilgiye, www.populermadikal. com adlı web sitesinden ulaşılabiliyor. Siteyi
ziyaret edenler hem bazı hastalıklar hakkında bilgi edinirken, hem de rahatsızlıkların tedavisi konusunda çeşitli ipuçları elde edebiliyorlar. Herbaryum tıbbi bitkiler ve fitoterapi (bitkilerle tedavi) bölümünde, her derde deva olarak görülen bitkilerin bilinçli, yerinde ve doğru olarak kullanılması gerektiği vurgulanan sitede yer verilen bazı bitkiler, özellikleri, kullanım alanları ve kullanım şekilleri şöyle: Adaçayı; çiçekleri ve yapraklar kuvvet verici, iştah açıcı, gaz giderici, sindirim düzenleyici, kanı temizleyici, iltihap giderici, gece terlemelerin önleyici, kan şekerini düşürür, kramp giderir, nefes açar. Gece terlemelerinde, ağız, boğaz, bademcik ve diş iltihaplarında, menopoz dönemindeki kadınlarda, balgamlı öksürüklerde, kramplarda kullanılır. Çay şeklinde, bir çay kaşığı bitki, bir su bardağı kaynamış suda 5 dakika bekletilerek hazırlanır. Ilıdıktan sonra gargara yapılır ve iki saatte bir tekrarlanır. Bu şekilde hazırlanan suyla deride- ki yaralar pansuman da yapılabilir.

Isırgan otu ve kiraz

Antik çağlardan bu yana tedavi edici bir bitki olarak tüketilen ısırgan otunun alerjik rinit tedavisi, romatizmal şikâyetler ve akut eklem romatizmasında kullanımı modern klinik çalışmalarla inceleniyor. Egzama ve diğer kro- nik deri hastalıklarında da kullanılan ısırgan otu, üretik (idrar söktürücü) etkisinden dolayı yüksek tansiyonu düşürebilir. İdrar yolu enfeksiyonlarında etkili olan ısırgan otu, saman nez- lesinin iyileşmesini de sağlayabiliyor.

Güçlü bir saç güçlendirici olan ısırgan otu, yıkamada kullanıldığında saçları ve saç derisini canlandırıp kepeği önlüyor. Isırgan otu yaprakları, c vitamini ile kalsiyum, magnezyum, demir ve potasyum gibi mineralleri de içerirler.

Bütün bu besleyici özellikleriyle yaraların iyileşmesinde vücudu kuvvetlendirici bir rol oynar. Bu bitki de çay şeklinde, sulandırılarak, şampuan ve esans gibi kullanılabilir.

Denizaltı hayatını tehdit eden terörist yosunun kendi kıyılarında da görülmesi üzerine ha- rekete geçen Marmarisliler, yosunu naylonla kapatarak yok edecekler.

Denizdeki oksijeni tüketerek diğer canlılara yaşama hakkı tanımayan “caulerpa racemosa terörist yosunun doğu Akdeniz kıyılarından sonra, Marmaris’te de görülmesi hem yetkili- leri hem de Marmarisliler’i harekete geçirdi . İlk yosun ihbarından sonra kurulan “terörist yosunla mücadele grubu”nun dış ilişkiler sorumlusu Aslı Sönmez, yosunu yok etmek için üzerini çilek yetiştiricilerinin kullandığı siyah naylonla kapladıklarını söyledi.

İlk deneme

İtalya ve Hırvatistan’da yetkililerin bu yöntemle başarılı olduklarını anlatan Sönmez, “19 metrekarelik bir alanı naylonla kapladık. Başarılı olursak tüm alanı kapatacağız” dedi. Alanın kayalık olması nedeniyle işlerinin güçleştiğini belirten Sönmez, “Marmaris’in bütün sahillerini tarayacağız” dedi. Marmaris kaymakamı da yosunun Keçi Adası çevresinde görüldüğünü belirterek, “büyük ihtimalle teknelerin çapalarıyla buraya taşındı. Başka yerlere taşınmaması için kıyıdan 6 mil uzaklıkta 6 bin metrekarelik bir alanda bulunan yosunun etrafına demirleme yasağı olduğunu belirten levhalarla çevirdik” dedi. Sahil güvenlik ve liman başkanlığının teknelerinden yapılan anonslarda da denizdeki yatların bölgeye demir atmamaları konusunda sürekli ikaz edildiklerini, turizm sezonu başlamadan yosununun ilerlemesini durdurmak ve yok etmek istediklerini söyledi. “Eğer örtme yöntemi başarılı olursa gönüllü dalgıçları Marmaris’e çağırarak, yosunun üzerini kapayacağız” diye konuştu. Yosunun bulunduğu yerlerin haritada gösterilmesi için de ölçüm yapıldı.

Sualtı çayırlarını bozuyor

Caulerpa racemosa, Süveyş Kanalı’nın açılmasından sonra Doğu Akdeniz’de görülen tropik kökenli ‘lesepsiyen göçmeler’ olarak nitelenen yosunlardan biridir. İlk defa, Gökova’nın Yediadalar bölgesinde 18-51 metrede rastlandı. Daha sonra Antalya Kemer ve Üçadalar’da ve Bodrum Aspat’ta görüldü. Hızla ilerleyen yosun, kaya oyuklarını ve süngerlerin üzerini kaplayarak çevresindeki canlılara besin ve barınak sağlayan sualtı çayırlarını bozuyor. Geceleri aşırı oksijen tükettiğinden biyolojik çeşitliliği yok ediyor.