Tilâvet ve Şükür Secdesi - kainatingunesi.com

Tilâvet ve Şükür Secdesi

Kur’ân-ı kerîmde ondört yerde, secde âyeti vardır. Bunlardan birini okuyanın veya işitenin, ma’nâsını anlamasa da, bir secde yapması vâcibdir. Secde âyetlerini yazan, heceleyen secde yapmaz.

Dağlardan, çöllerden ve başka yerlerden aksedip, geri gelen sadâyı işitenlerin ve kuştan işitenlerin secde etmesi vâcib olmaz. İnsan sesi olması lâzımdır. Radyodan işitilen sesin, insan sesi olmadığı, hâfızın sesine benzeyen, cansız âlet sesi olduğu daha evvel bildirilmişti. Bunun için radyodan ve teypten okunan secde âyetlerini işitenin tilâvet secdesi yapması vâcib olmaz.

Tilâvet secdesi yapmak için abdestli olarak, kıbleye karşı ayakta durup, elleri kulaklara kaldırmadan (Allahü ekber) diyerek secdeye yatılır. Üç kerre (Sübhâne rabbiyel a’lâ) denir. Sonra (Allahü ekber) deyip secdeden kalkınca secde-i tilâvet tamam olur. Önce niyyet etmek lâzımdır. Niyyetsiz kabûl olmaz.

Namazda okuyunca, hemen ayrıca rükû’ ve bir secde yapıp ayağa kalkar. Okumasına devam eder. Secde âyetini okuduktan sonra iki üç âyet sonra namazın rükûna eğilirse ve tilâvet secdesine niyyet ederse, namazın rükû’u veya secdeleri, tilâvet secdesi yerine geçer. Cemâatle kılan, imam secde âyetini okuyunca imâmın okuduğunu işitmese de, imâmla birlikte, ayrıca bir rükû’ ve iki secde yapar. Cemâatin rükû’da niyyet etmesi lâzımdır. Namaz dışında, sonraya da bırakabilir.

ŞÜKÜR SECDESİ:

Tilâvet secdesi gibidir. Kendisine ni’met gelen veya bir dertten kurtulan kimsenin, Allahü teâlâ için (secde-i şükür) yapması müstehabdır. Secdede önce (Elhamdülillah) der. Sonra secde tesbihini okur. Namazdan sonra secde yapmak mekruhtur.