ZEYTİNYAĞI - kainatingunesi.com

 

– Öksürük için Tedavi

Kitâb-ürrahme)de diyor ki, (Öksürük için, Mürrü sâfî, günnük, damla sakızı ve kavrulup toz edilmiş hulbe tohumu birer gram, 120 gram zeytinyağı ile karışdırıp, hafîf ateşde eritilir. Yatarken bir kaşık alınır. ( Tam İlmihâlde Seâdeti Ebedîyye s. 673)

– Yanıklar İçin Tedavi

         İnşâat yerinden fındık kadar sönmüş kireç alınır. Bir fincan su ile çalkalanır. Durulunca berrak kireç suyu alınır. Üzerine, aynı mikdâr zeytinyağı konur, karışdırılır. Hâsıl olan merhem yanık üzerine sürülür ( Tam İlmihâlde Seâdeti Ebedîyye s. 674)

– Diyabet ( Şeker) hastaları Yediği Şeylere Dikkat Etmeli

Her dürlü et yiyebilir. Glikojen bulunduğu için karaciğer yasakdır. Her yemekde, elli gram ekmek yiyebilir. Kabuk dahâ iyidir. Alöron ve glüten ekmekleri yimelidir. Fazla protein (et) ve yağ asidoz yapar. Bu ise zehrdir. Yağ az yimelidir. Tereyağı ve zeytinyağı tercîh edilmelidir. Cevz, fındık, fıstık, bâdem gibi yağlı meyve yimelidir ( Tam İlmihâlde Seâdeti Ebedîyye s. 658)

– Asidli Dispepsi Hastalığı

Belirtileri Nelerdir

Mi’de salgısının artmasından hâsıl olur. 1940 da Berlinde onüçüncü olarak basılmış, doktor Domarrusün (Grundriss der inneren Medizin) kitâbında diyor ki: Yemeklerden bir iki sâat sonra, mi’dede ağrı, kazıntı, yanma, tazyik hâsıl olur. Ekşi geğirmeler, ağızda, boğazda yanmalar [kabartılar] olur.          Ba’zan, ekşi kusmalar olur. Mi’dedeki hazm sâatlerce sürer. İdrâr alkali ve ekseriyâ bulanıkdır. Asabî bozukluk olur ve vegetatif sinirlerin fe’âliyyetleri artar. Spasmik kabz olur. Ekseriyâ üzüntü, hüzn olur. Mi’de, düodenum ülserinde ve pilor stenozunda [daralmasında] ve müzmin appendisitde de asitli dispepsi hâsıl olur

Tedavisi

Yağ çok muvâfıkdır. Çünki, mi’de ifrâzını azaltır. Fekat, yalnız tereyağı, kaymak, bâdem sübyesi vermelidir. Üç yimekden sonra birer kaşık zeytinyağı muvâfıkdır. Bu, kabza da mâni’ olur. Her lokma, ufak parçacıklar hâlinde olmalıdır. Az ve sık yimelidir. Çok ifrâz ve kay hâlinde su ve sulu şeyleri azaltmalıdır. İstirâhat etmeli ve tevekkül ederek üzülmemelidir. ( Tam İlmihâlde Seâdeti Ebedîyye s. 661)

-Asidsiz Dispepsi Hastalığı

 Belirtileri Nelerdir

Mi’de salgısında asidin az olmasından ileri gelen hazmsızlıklardır. Mi’dede hafîf felc veyâ genişleme olabilir. Yemeklerden sonra, hazm bitinciye kadar (bir iki sâat) mi’dede ağırlık olur. Geğirme, halâya çıkma pis kokulu olur. İshâl, ateş nöbetleri, baş ağrısı yapar.

Tedavisi

Lahna, hıyâr, domates, kuzu kulağı yasakdır. Yağsız, çok tuzlu çorba verilir. Çok tuzlu yimeli, bahârât da kullanmalıdır. Tereyağı, kaymak, zeytinyağı yiyebilir. Tatlı meyve kompostosu, mayasız tâze peynir, ekşili olmayan meyve reçeli, tâze üzüm yiyebilir. Üzümün kabuğu ve çekirdeği çıkarılmalıdır.  ( Tam İlmihâlde Seâdeti Ebedîyye s. 661 )

– İkter Katarak (Safra yolu nezlesi ile sarılık)

Belirtileri Nelerdir

Deri ve zarlar, gözler sararır. Çünki safra, kana karışmışdır. Safra yolu az çok tıkanarak, safra yolunun spasmından veyâ nezlesinden (mikroblanmasından) hâsıl olur. Bağırsaklarda her zemân bulunan mikroblar safra yoluna geçerek, safra yollarında infeksiyon (fesâd) yapması ile olur. Ba’zı ilâcların çok kullanılması da karaciğeri bozmakdadır. Sülfamidler ve ba’zı antibiotikler böyledir. İdrâr koyu renklidir. Gâita renksizdir veyâ çok boyalıdır. Nabız yavaşdır. Kaşıntıya ve hazmsızlık, kay ve kanama olur.

Sağ böğürde ağrı olunca, idrârda safra boyası (bilirübin) aranır. İdrârda bilirübin bulunması, kana geçdiğini, sarılık olduğunu gösterir. İdrârda safra tuzları bulunur. Buna, boya ve tuz sarılığı denir. Bu sarılıkda kanda kolesterin mikdârı artar. İdrârda safra tuzları yoksa, yalnız boya sarılığıdır ki, safra ile ilgisi yokdur. Sağlam insan kanında bilirübin yokdur.

Tedavisi

Safra kesesi kuvvetsiz ise, safra sökdürücü maddeler verilir. Tâze tereyağı, aymak, yumurta sarısı, zeytinyağı verilir. Yağlı, tavada kızartma, bahârât, alkollü içkiler, kahve, çay verilmez. Tavada kızartmalar çok zararlıdır.

Spazm sebebi ile olan sarılıkda, safra sökdürücüler verilmez. Süt, kaymak, tereyağı, iç yağı, zeytinyağı, yumurta, fırında pişmeler, yağlı balık, pastalar, cevz, fındık, bâdem gibi yağlı meyveler, çiğ portakal ve şeftâli verilmez. (Buscopan), (Tribrom) gibi Antispasmodik ilâc verilir  ( Tam İlmihâl Seâdeti Ebedîyye s. 667 )

– Saç Dökülmesi İçin Tedavi

Süleymâniyye kütübhânesi, (Lâleli)kısmında, [3735] sayılı kitâbda diyor ki, (Saçı dökülen kimse, sabâhakşam başına menekşe yağı sürse, saçı dökülmez ve yenisi gelir. Menekşe veyâ başka çiçeğin yağını yapmak için, fransızca (Dorvault)da diyor ki, yüz gram saf, ya’nî asidsiz zeytinyağı, yirmibeş gram çiçek ile karışdırılır. El ile yoğrulur. Yâhud havanda ezilir. Şişeye koyup ağzı kapanır. Ara sıra çalkalıyarak üç gün güneşde tutulur. Sonra, sıkarak yağı süzülür. Posa sıkılıp yağ iyice alınır. Posa atılır. Bu yağa tekrâr yirmibeş gram çiçek konup, yine üç gün güneşde tutulur. Böylece üç kerre yapılır. On günde kuvvetli çiçek yağı elde edilmiş olur.

 

TIBBI NEBEVÎ’DEN…

Zeytin tanelerinden çıkarılan yağa,zeytinyağı denir. Zeytinyağının kalitesi, bu işte kullanılan zeytinin çeşidine göre değişik özellik göstermektedir. Olgun zeytinden elde edileni en iyisi ve en kalitelisidir. Zeytinyağının mizacı hararetli ve rutubetlidir. Ham zeytinden elde edilen zeytinyağı ise, soğutucu ve          kurutucu özelliğe sahiptir. Zeytinyağı hem gıda, hem ilaç ve hem de aydınlatmada kullanılmıştır. Nitekim Peygamber Aleyhisselâm: “Zeytinyağını yeyiniz ve onunla yağlanınız! Zira o mübarek bir ağaçtan meydana gelmektedir” buyurmuştur1

* Zeyd bin Erkam (Radıyallahü anh) de: “Peygamber Aleyhisselâm, akciğer zarı iltihabı (zatülcenb) hastalığından dolayı bizlere safran, zeytinyağı ve öd ağacının tozu ile          tadavi olmamızı tavsiye etti. Bunlar ağızdan verilir” demiştir 2 Bu üç madde hastaya ayrı ayrı verilebileceği gibi, karıştırılarak ta verilebilir.

* Kur’ân-ı Kerîm’de ise: “(Yine sizin için) Tûr-ı Sina’da yetişen bir ağaç  meydana getirdik ki, bu ağaç hem zeytinyağı ve hem de yiyenlerin ekmeğine katık edecekleri (zeytin) verir” (Müminin 20) 774

* “Allah göklerin ve yerin nûrudur.Onun nûrunun misali, içinde lamba bulunan bir kandil gibidir. O lamba bir billur içindedir, o billur da sanki inciye benzer bir yıldız gibidir ki, doğuya da batıya da nisbet edilemeyen mübarek bir zeytin ağacından, yani o ağaçtan çıkan yağdan tutuşturulur. (Bu öyle bir ağaç ki) yağı neredeyse kendisine ateş değmese dahi ışık verir. Bu ışık nur üstüne nurdur. Allah insanlara işte böyle misaller verir. Allah her şeyi bilir” buyrulmuştur. (Nur 35)

Hekimlikte Kullanılması:

Zeytinyağı tedavi sırasında ağızdan alınır yahut lavman olarak makattan verilir, veya merhem gibi yaralara veya bütün cilde sürülür, Yumuşatıcı özelliğe sahibdir. Bu özelliği sebebiyle basur hastalığı için     – çiğ olarak alındığı zaman- gayet faydalıdır. Nitekim: “Zeytinyağını yeyiniz ve onunla yağlanınız!” buyrulmuştur2

* Zeytinyağı vücuttaki sertliklere sürülerek ovuşturulursa faydalıdır. Özellikle adele ve mafsallara sürülerek ovuşturulması daha da faydalıdır. Zeytinyağı zehirlenmelere karşı iyi gelir. Karnı yumuşatır, bağırsak  kurtlarını düşürür. Dinlenmiş zeytinyağı daha fazla ısıtıcı ve daha fazla çözücüdür.

* İçine su karıştırılarak elde edilen zeytinyağı , daha az hararetli,daha hoş ve faydası daha çoktur. Zeytinyağının bütün çeşitleri cildi yumuşatır ve saçların beyazlaşmasını geciktirir. Tuzlu zeytin suyu, ateş yanıklarının kabarmasını önler, diş etlerini kuvvetlendirir. Zeytin yaprağı; kızıllık ekzama, habis yaralar ve kurdeşen gibi cilt hastalıklarına karşı faydalıdır, terlemeyi de önler3

* Zeytinyağı; üzerine sürülen organı kuvvetlenidirir, karın ağrılarını dindirir. Zeytinyağının faydaları sayılamıyacak kadar çoktur. Bütün yağlar mideyi ve bağırsakları zayıflattığı halde, zeytinyağında bu etki yoktur. İşte bu özelliklerinden dolayı: “Zeytinyağı fakirlerin tedavi olacak ilacıdır”  denilmiştir. Zeytinyağının; yara, çıban,ekzama, sivilce ve kurdeşen gibi cilt hastalıklarına -merhem gibi sürülmesi- gayet faydalıdır5Zeytinyağının cuzzam hastalığı için cilde sürülmesi gayet iyidir6

* Basur hastalığı için zeytinyağının çiğ olarak içilmesi ve basur memelerine •  sürülmesi tavsiye edilmiştir7

* Ansiklopedimizde bu maddeyi inceleyen Ziraat Yüksek Mühendisi Sayın Süleyman Kocabaş şu ilaveyi yapmıştır: Zeytinyağı, sönmüş kireç suyu ile karıştırılıp merhem yapılır ve yanıklar üzerine sürülürse, kısa zamanda yanığı iyileştirir. Zeytinyağı ham haliyle yenilebilen tek yağdır. Ayçiçeği, pamuk ve diğer bitkilerden elde edilen yağlar rafinasyon işlemi denilen kimyasal uygulamalar görmeden gıda olarak kullanılamazlar. Zeytinyağı, herhangi bir değişikliğe uğramadan mekanik işlemlerle zeytinden çıkarılan yağdır.

Kaynak: Tam İlmihâl Seâdeti Ebedîyye, Tıbbı Nebevî