Yûşa’ aleyhiselâmın mûcizeleri - kainatingunesi.com

Yûşa’ aleyhiselâmın mûcizeleri

Yûşa’ aleyhisselâm yapmış olduğu birçok muhârebe ve fetihler esnâsında, insanlara Hakk’ı tebliğ ederken bâzı mûcizeler de göstermiştir. Mûcizelerinden bir kısmı şöyledir:

1- Yûşa’ aleyhisselâm, Erîha’yı feth etmek üzere İsrâiloğullarını topladı ve giderken Şeria (Ürdün) nehrinin suları çok olduğu için geçemediler. Nehrin üstünde köprü de yoktu. Yûşa’ aleyhisselâm duâ edince, Şeria nehrinden bir yol açıldı. İsrâiloğulları o yoldan geçtikten sonra, sular tekrar eskisi gibi akmaya devâm etti.

2- Kalenin surlarının yıkılması: Bir şehrin fethi esnâsında muhâsara (kuşatma) uzun sürmüştü. Surlarda gedik açılamamıştı. Yûşa’ aleyhisselâm duâ etti. Allahü teâlânın kudretiyle yer sarsılıp kalenin surları yıkıldı. Yûşa’ aleyhisselâm ve ona inananlar şehre girip feth ettiler.

3- Güneşin batmasının geciktirilmesi: Yûşa’ aleyhisselâm, Kudüs şehrini Cumâ günü feth etmişti. Ancak Cumâ günü, muhâsara devâm ederken güneş batmak üzereydi. Cumartesi’ye kaldığı takdirde, Mûsâ aleyhisselâmın dîninde bu gün mukaddes sayıldığı için harb edilmeyecekti. Yûşa’ aleyhisselâm, güneşin bir müddet daha batmaması için Allahü teâlâya yalvarıp; “Ey Allah’ım! Güneşi geri al!” diye duâ etti. Veya güneşe; “Sen Allah’ın emrindesin, ben de O’nun emrindeyim. Bu sebeple, yerinde durmanı Allahü teâlânın düşmanlarından, akşamdan önce intikam almayı istiyorum” dedi. Allahü teâlânın emri ve takdîriyle batmak üzere olan güneş yükseldi. Bir müddet daha gündüz devâm edip, Kudüs feth edildikten sonra battı.

Ahmed bin Hanbel’in “Müsned”inde merfûan bildirdiği hadîs-i şerîfde; “Güneş, hiç bir kimse için batmaktan alıkonulmaz. Ancak Beyt-i Mukaddes’i feth etmek için gittiği gecelerden birinde, Yûşa’ (aleyhisselâm) için batmaktan alıkonuldu” buyruldu.

 

1- Tefsîr-i Kebîr (Râzî)

2- Tefsîr-i Kurtubî

3- Tefsîr-i Mahzarî

4- Rûh-ul-Beyân

5- Garâib-ül-Kur’ân; cild-6, sh. 77

6- Taberî Tefsîri; cild-6, sh, 176

7- Feth-ul Bârî; cild-6, sh. 312

8- Târih-ul-ümem vel mülûk (Taberî Târihi); cild-1, sh. 188

9- Tâm İlmihâl Seâdet-i Ebediye; sh. 1111

10- Rehber Ansiklopedisi; cild-18, sh. 236, 237

11- Mürûc-üz-Zehep; cild-1, sh. 47

12- Ravdat-üs-Safâ; sh. 289

13- Mir’ât-ı Kâinât; sh. 125

14- El-Kâmil; cild-1, sh. 200

15- Ravdat-ül-Ebrâr; cild-1, sh. 67