Namaz Nasıl Kılınır? - kainatingunesi.com

Namaz Nasıl Kılınır

Yalnız Kılan Erkeğin Namazı:

Meselâ (Sabah Namazının Sünneti) şöyle kılınır:

1- Önce kıbleye karşı dönülür. Ayaklar birbirinden dört parmak kadar açık olarak paralel tutulur. Ellerin baş parmakları kulak yumuşaklarına değdirilir, avuç içleri kıble istikâmetine açılır. “Niyyet ettim. Allah rızâsı için bu günün sabah namazının sünnetini kılmaya, döndüm kıbleye” diye kalbden geçirildikten sonra “Allahü ekber” diyerek göbek altında sağ el sol elin üzerine bağlanır.

2- Gözler, secde edilecek yerden ayırmaksızın:

a) (Sübhâneke) okunur.

b) E’ûzü Besmeleden sonra (Fâtiha) okunur.

c) Fâtihadan sonra besmele okunmaksızın bir zamm-ı sûre (meselâ; Elem terekeyfe) okunur. [Şâfi’î mezhebine göre Fâtiha ile zamm-ı sûre arasında besmele okunur.]

3- Zamm-ı sûreden sonra (Allahü ekber) diyerek rükûa eğilinir. Ellerle diz kapakları kaplanır, bel düz tutulur ve gözler ayaklarından ayırmayarak, üç defa (Sübhâne Rabbiye’l-azîm) (5 veya 7 de olur) denir.

4- (Semi’allahü limen hamideh) diyerek doğrulur. Doğrulurken, pantolonu çekmez ve gözlerini secde yerinden ayırmaz. Tam dik durunca (Rabbenâ lekel hamd) der.

5- Ayakta fazla durmadan (Allahü ekber) diyerek secdeye gidilir. Secdeye giderken sırası ile;

a) Sağ diz, sonra sol diz, sağ el, sonra sol el, burun ve alın yere konur.

b) Ayak parmakları kıble istikâmetinde bükülür.

c) Baş iki elin arasına alınır,

d) Elin parmakları kapanır,

e) Avuç içleri yere yapıştırılır. Dirsekler yere yapıştırılmaz.

f) Bu vaziyette iken en az üç defa (Sübhâne Rabbiyel-a’lâ) denir. Sonra:

6- (Allahü ekber) diyerek sol ayak yere yayılır, sağ ayağın parmakları kıble istikâmetinde bükülür, uylukların üzerinde oturulur. Avuçlar, dizin üzerine konur ve parmaklar kendi hâline bırakılır.

7- Uyluklar üzerinde fazla durmadan (Allahü ekber) diyerek, tekrar secdeye varılır.

8- Secdede, yine en az üç defa (Sübhâne Rabbiyel alâ) dedikten sonra (Allahü ekber) diyerek ayağa kalkılır. Ayağa kalkarken, ellerle yerden kuvvet alınmaz ve ayaklar oynatılmaz. Secdeden kalkarken önce alın, sonra burun, sonra da sol el ve sağ el, sonra sol diz ve sağ diz yerden kaldırılmalıdır.

9- Ayakta iken besmeleden sonra (Fâtiha) ve bundan sonra bir zamm-ı sûre okunup, (Allahü ekber) diyerek rükû’a eğilinir.

10- İkinci rek’at de, birinci rek’atte tarif edilen şekilde tamamlanır. Yalnız ikinci secdeden sonra (Allahü ekber) deyince ayağa kalkmayıp uyluklar üzerine oturulur ve:

a) (Ettehıyyatü), (Allahümme salli), (Allahümme bârik)ve (Rabbenâ âtina) duâlarını okuduktan sonra önce sağa (Esselâmü aleyküm ve rahmetullah), sonra sola (Esselâmü aleyküm ve rahmetullah) diye selâm verilir.

b) Selâm verdikten sonra (Allahümme entesselâm ve minkesselâm tebârekte yâ zel-celâli ve’l-ikrâm) denir ve hiç konuşmadan sabah namazının farzını kılmağa kalkılır. Çünkü, sünnet ile farz arasında konuşmak namazı bozmaz ise de sevâbını azaltır.

Namazdan sonra, üç kerre (Estağfirullah) dedikten sonra, (Âyetel-kürsî) ve otuzüç tesbîh, otuzüç tahmîd ve otuzüç tekbîr ve bir tehlîl okunur. Bunları sessizce okumalıdır. Yüksek sesle okumak bid’attır.

Daha sonra düâ edilir. Düâda erkekler kolları göğüs hizasına kaldırır. Kollar dirseklerden bükülmez. Avuçlar açılır, avuç içi semâya çevrilir. Çünkü nasıl namazın kıblesi Kâ’be ise, düânın kıblesi de semâdır. Duâdan sonra (Sübhânerabbike…) âyet-i kerîmesini okuyup, elleri yüzüne sürer.

Dört rek’atlı sünnetlerin ve farzların ikinci rek’atından sonra tehıyyat okuyup kalkılır. Sünnetlerin üç ve dördüncü rek’atlarında Fâtihadan sonra, zamm-ı sûre okunur. Farzların üçüncü ve dördüncü rek’atlarında yalnız Fâtiha okunur, zamm-ı sûre okunmaz. Akşamın farzı da böyledir. Ya’nî üçüncü rek’atında zamm-ı sûre okunmaz. Vitrin üç rek’atında da, Fâtihadan sonra zamm-ı sûre okunur. Sonra tekbir getirip eller kulaklara kaldırılır. Sonra (Kunut) düâları okunur. Gayr-i müekked olan ikindinin ve yatsının önceki sünnetleri de diğer dört rek’atlı sünnetler gibidir. Ancak ikinci rek’attan sonraki oturmada tehiyyattan sonra Allahümme salli ve bârikler de okunur.

Yalnız Kılan Kadının Namazı  

Meselâ (Sabah namazının sünneti)ni şöyle kılar:

1- Vücûdun şekli belli olmayacak şekilde, tepeden tırnağa kadar örtünür. Yalnız eller ve yüz açık kalır. Namazda okuyacağı sûre ve düâlar, daha evvel anlatılan (Yalnız kılan erkeğin namazı) gibidir. Farklı kısımları ise şöyledir:

a) Elleri erkekler gibi kulaklara getirmez, elleri omuz hizâsına getirerek, niyyet eder, tekbîr alır, elleri göğsü üzerine bağlar, namaza başlar.

b) Rükû’da tam düz durmaz.

c) Secdede dirsekleri yere yayar.

d) Tehiyyâtta uylukların üzerine oturur. Ya’nî sağ ve sol ayaklar, sağ tarafta olup, sol uyluğu üzerine oturur.

Namazda, kadınlar için iyi örtülü olmanın en kolay şekli, ellerini de örtecek geniş bir başörtü ve ayaklarını da örtecek, geniş ve uzun bir etekliktir.